Bollebonanza

bollekake
Boller er best!

Nybakte boller er det beste som finnes. Jeg baker ikke verdens beste boller, men det gjør bakerne på Åpent bakeri. Her får du oppskriftene på kanelbollene derfra. Deigen er god å jobbe med og resultatet blir perfekte boller eller kanelsnurrer hver eneste gang. Oppskriften er blitt en av mine favorittoppskrifter og utgangspunktet for alle bollevarianter jeg baker. Her har jeg fylt snurrene med blåbærsyltetøy og toppet med glasur og bær.

Bolledeig – grunnoppskrift
(25-30 boller)
1 kg hvetemel
200 g sukker
3 ts malt kardemomme
1 ts salt
50 g fersk gjær
1 egg
6 dl melk, lunken
150 g smør

Det er viktig at deigen eltes godt, så det er anbefalt å bruke en kjøkkenmaskin med eltekrok. Har du ikke en kjøkkenmaskin kan du selvsagt bruke hendene. Se på det som trening! Ha mel, sukker, kardemomme og salt i miksebollen. Smuldre gjæren mellom fingrene og bland i melet. Ha i egget og start maskinen. Hell i melken i en tynn stråle mens maskinen går på lav hastighet. Når all melken er i, økes hastigheten. Elt deigen til den er smidig, ca. 15 minutter. Del romtemperert smør i biter, tilsett litt og litt og kjør til alt smøret er godt blandet inn og deigen er glatt og smidig, ca. 5 minutter. Dekk bollen til med plast og la deigen heve i 1 time og 20 minutter. Hell ut deigen på et melet bord og form til boller. Bak i ovnen på 220 °C i 12-15 minutter.
 
bollebonanza-rosinboller01_087
 
Blåbærsnurr med glasur og bær
1/2 bolledeig – se grunnoppskrift
300 g blåbærsyltetøy
1 eggehvite
4 dl melis
noen dråper sitronsaft
friske bær

Kjelve deigen ut til et rektangel, ca. 1 cm tykk, på et melet bord. Smør blåbærsyltetøyet utover og rull sammen som en rullekake på langs. Skjær av endene og del i 7 tykke skiver. Kle en springform med bakepapir og legg 6 blåbærsnurrer med snittflaten opp i en sirkel og plasser den siste i midten. La etterheve i 30 minutter og stek i ovnen på 200 °C i 30-40 minutter. Avkjøl på rist. Rør sammen eggehvite, melis og noen dråper sitronsaft til en glatt glasur. Spre over og pynt med friske bær.
 
Bolle-blåbærsnurr_u_glasur_103
 
Bollebonanza127

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *