Color me hungry

Fargeriket main
Inspirert av fargekartet til Fargerike, ble denne matserien til. Smak på fargene Sommersol, Pelargonia, Potentilla og Vitamin C.

Foto: Margerethe Myhrer Stylist: Marianne Pfeffer Gjengedal

Vi ønsket å lage en matserie med et fargekart som utgangspunkt og kontaktet Fargerike. Vi fikk årets fargekatalog i hånden og valgte å bruke grunnfargene på bakgrunner og støttefargene på maten. Vi handlet inn råvarer med fargekartet i hånden. Det var en utrolig morsom og surrealistisk handletur. Hvilke frukt, bær, urter, nøtter eller godteri lignet fargene Lollipop, Alice, Isbre eller Late sommerdager? Vi så spent ned i iskremmaskinen for å se blodappelsinjuicen bli til en perfekt sorbet i fargen Lollipop. Vi fikk brukt alt vi eide av fargepastaer til lamellglasurer og kremostfrosting og klarte å lage fargen Potentilla med kirsebær i marshmallows. Kjøkkenet har aldri vært så fargerikt!

Her viser vi deler av serien og gir deg oppskriften.

Iskrem med sitron og lime
Farge: Sommersol FR1402

2,5 dl fløte
2,5 dl helmelk
100 g sukker
1 ts finrevet limeskall
2 ts finrevet sitronskall
4 eggeplommer
0,5 dl sitronsaft (saft av ca. 1 sitron)
0,3 dl limesaft (saft av ca. 2 lime)
ev. litt gul og gressgrønn fargepasta

Varm opp fløte, melk, halvparten av sukkeret og sitrusskallet til det ryker. Pisk eggedosis av eggeplommer og resten av sukkeret. Hell den varme fløtemelken i mens du fortsetter å piske. Hell blandingen tilbake i gryten og sett på svak varme. Rør hele tiden mens kremen tykner, i 8-10 minutter. Det må ikke koke. Avkjøl i kjøleskapet. Rør inn sitrussaft og eventuelt litt pastafarge. Kjør til iskrem i en iskremmaskin.

 

Fargeriket 03

 

Rødbetsmuffins med kremostfrosting
Farge: Pelargonia FR1317
ca. 12 stk

125 g brunt sukker
1 dl solsikkeolje
2 egg
140 g hvetemel
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 ts kanel
70 g rå finrevet rødbet
30 g rå finrevet gulerot

Kremostfrosting
300 g Philadelfia kremost
1/2 ts vaniljesukker
55 g melis
1,5 dl kremfløte
Rødbetsfarge eller rosa/rød fargepasta

Bland sukker, olje og egg sammen. Tilsett de tørre ingrediensene og rør til en glatt røre. Vend inn rødbeter og gulerøtter.
Sett muffinsformer av papir i hullene på en muffinspanne og fyll 2/3 fulle med røre. Stek på 175 grader i ca. 15 minutter. Avkjøl i formen.

Visp kremost myk. Pisk inn melis og vaniljesukker, litt av gangen. Hell så i litt og litt kremfløte mens du visper til du har en myk og slett krem. Visp inn litt rødfarge til kremen har ønsket farge. Hvis den blir for løs kan den settes en times tid i kjøleskapet. Ha kremen i en sprøytepose og lag fine topper på muffinsene. Pynt med rosa sukkerspinn eller annen fin pynt.

 

Fargeriket 01

 

Kirsebær-marshmallows
Farge: Potentilla FR1319

200 g kirsebær (gjerne fryst og tint)
200 g sukker + ekstra til strø
6 gelatinplater
60 g eggehvitte (fra ca. 2 egg)
1 ss sommerhonning
Litt fesken og rosa pastafarger (valgfritt)
Kjør kirsebærene til en slett puré i en blender eller kjøkkenmaskin med knivblad. Press pureen gjennom en fin sikt for å få bort alle rester av skall. Bløtlegg gelatinplatene i rikelig med kaldt vann. Mål opp 1 dl puré og varm opp sammen med sukker i en kjele. Kok i 5-9 minutter til sirup eller til den når 120 grader. Ta kjelen av platen. Kryst vannet ut av gelatinen og rør den ut i fruktsirupen. Visp eggehviter og honning til marengs. Hell den varme sirupen i marengsen mens maskinen går. Pisk til marengsen er kald og stiv. Ha eventuelt litt pastafarger i mens massen blir pisket kald.

Ha litt nøytral olje på tørkepapir og smør et tynt lag olje på et bakepapir. Ha marshmallowmassen over på papiret og stryk ut til et ca. 2 cm tykt lag. Avkjøl til dagen etter i romtemperatur. Skjær opp i terninger og vend i sukker.

 

Fargeriket 02

 

Makroner
Farge: Vitamin C FR1404

Marengs:
65 g vann
250 g sukker
90 g romtempererte eggehvitter
Orange fargepasta

Mandelmasse:
250 g mandelmel
250 g melis
90 g eggehvitter

Vaniljekrem eller annet fyll

Kok opp vann og sukker på medium varme til sukkeret smelter. Skru opp varmen litt og kok til sirupen når 115 grader. Sjekk med et steketermometer som når høy temperatur eller bruk et sukkertermometer. Visp eggehvitene og fargepasta på medium fart og hell den varme sirupen i mens det piskes. Sett opp farten og visp til marengsen er avkjølt. Da har du en blank og fast marengs.

Kjør mandelmel og melis sammen i en kjøkkenmaskin med knivblad og sikt over i en bolle. Rett før marengsen er pisket ferdig røres eggehvitene i det tørre. Vend marengsen inn i mandelmassen. Slutt å blande så fort det er jevnt. Ha røren over i en sprøytepose. Sprøyt pletter på størrelse med en 5-kroning på bakepapir. La makronene stå i 30 minutter i romtemperatur. Dunk stekeplatene lett i benken for å få makronene flatere og jevnere hvis de har små topper. Stek makronene på 135 grader i 10 minutter. Avkjøl på platene.

Ha vaniljekrem i en sprøytepose. Ha litt krem på undersiden av en makron og sett sammen med en annen makron. Oppbevares i en lufttett boks i kjøleskapet.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *