Dessertgenerasjonen

Med cocktailbølgen som ruller over landet, kommer også trenden med å drikke drinker til mat. Hiv deg på og server en av disse cocktails til desserten.

Oppskrifter: Jesper Høst Foto: Nadin Martinuzzi

Chocolatier

Denne drinken er som en dessert i seg selv, men passer også nydelig til mørk sjokoladefondant eller andre kraftige sjokoladedesserter.4 cl Ron Zacapa 23

1 ½ cl Galliano Ristretto
1 ½ cl Dolin Rouge (søt vermouth)
2 dæsjer orange bitters

Alle ingrediensene røres på is og siles over en stor isbit i et old fashioned-glass.

Rapscallion
Denne drinken, laget på den verdensberømte cocktailbaren Ruby i København, havnet nylig på listen over en av de ti viktigste cocktailene fra de siste ti årene. Den er helt perfekt til kraftig ost som for eksempel Stilton eller Roquefort.

4 cl Talisker 10
1 ½ cl Pedro Ximenes Sherry
et par dæsjer absinthe
sitronzest

Ingrediensene røres på is og siles over i et avkjølt cocktailglass. Knekk en sitronzest over til slutt.

Mariachi
En litt annerledes Mai-Tai-variant, tropisk og krydret. Drinken gjør seg godt til kremete desserter som créma catalan eller panna cotta. Den er også en dessert i seg selv.

4 cl tequila blanco (f.eks. Viviana, Arrete eller Don Julio)
2 cl sitron
1 ½ cl orgeat*
1 cl kanelsirup**

Alle ingrediensene shakes godt og siles over knust is. Pyntes med frisk mynte og/eller røde bær.
*Rist en neve pistasjnøtter i en gryte til de så vidt begynner å få farge. Tilsett 1 dl vann og la det koke nesten helt inn. Hell over 5 dl mandelmelk og 5 dl sukker. Skru ned varmen og rør om til sukkeret er oppløst. For ekstra god smak kan du også tilsette et par spiseskjeer appelsinblomstvann og litt aprikosbrandy. Sil av og oppbevar på flaske. Gir ca. 1 liter og holder ca. 3 uker i kjøleskap.
**Ha 150 g kanelstang og 1 l vann i en kjele, kok opp og la fosskoke i ca. 30 minutter eller til en fjerdedel av vannet er kokt bort og blandingen har fått en dyp brunfarge. Skru ned varmen og tilsett 1 kg sukker. Rør om til sukkeret har løst seg opp, men ikke la det koke. Ta kjelen av varmen og la sirupen stå tildekket i 12-18 timer. Sil av og oppbevar på flaske. Gir ca. 1,5 liter og holder ca. 3 uker i kjøleskapet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *