Helt sunt!

Hvitfisk-i-form_f2
Mat uten gluten, melk og sukker trenger ikke å være kjedelig. Den nye kokeboken Kjernesunt bekrefter det.

Julie Ilona Balas, dama bak Julies matblogg, har akkurat gitt ut kokeboken hun gjerne skulle hatt da hun selv fant ut at helseproblemene hennes var forårsaket av en rekke matintoleranser. Dette er jo supergode nyheter for alle der ute med matintoleranse, men også for alle oss andre. Boken fokuserer nemlig kun på alt hun KAN spise og er fri for tørr teori og sære tips. I Kjernesunt er det bare masse god mat og vakre bilder, akkurat slik en inspirerende kokebok skal være. Her får du en smakebit.

Alle oppskriftene er til 4 personer.

Hvit fisk i form med polkabeter og fennikel
800 g hvit fisk
2 polkabeter
2 fennikel
1 sitron
havsalt og nykvernet pepper
3 ss extra virgin olivenolje
1 bunt fersk dill

Sett ovnen på 170 grader. Del fisken i porsjonsstykker og legg i en ildfast form. Skjær tynne skiver av polkabetene (de får du i grønnsaksbutikker med godt utvalg, bruk ellers redikker eller rødbeter) og fennikel og legg over. Skvis over 1 sitron (eller skjær den i skiver og legg i), krydre med salt og pepper og topp med en god klunk olivenolje. Stek i 15-20 minutter. Dryss over fersk dill ved servering.

Job_2719linsesalat-med-varmroeky-laks

 
Linsesalat med varmrøkt laks
2 dl puylinser
1 pk grønnkål
olivenolje
sitronsaft
havsalt og nykvernet pepper
1 pk grønne bønner
3 sjalottløk
500 g varmrøkt laks

SENNEPSVINAIGRETTE
3 ss dijonsennep
1/2 sitron
1 ss honning
1/2 dl extra virgin olivenolje
en klype salt

Linsene må ligge i vann 1 døgn, om du ikke bruker hermetiske eller lettkokte. Lag vinaigretten først ved å røre sammen sennep, sitronsaft og honning. Rør inn ojen i en tynn stråle og smak til med salt. Skyll linsene godt og kok opp med litt salt (eller følg instruksjonen på lettkokte). Skru ned varmen og la småkoke 15-20 minutter. Rens grønnkålen, skjær bort det groveste på stilken og kutt i biter. Vend med olivenolje, sitronsaft og salt og pepper – damp så i 2 minutter. Del bønnene og damp dem i 2 minutter. Finhakk sjalottløken og bland i linsene, rør inn bønner og grønnkål. Topp med biter av laksen og så mye vinaigrette du ønsker.

 
Squashlapper
2 squash
2 sjalottløk
1 rød chili
1 kvast persille
1 egg
3 ss havremel (kan droppes)
havsalt og nykvernet pepper
ghee eller olje til steking (ghee er klarnet smør)

Grovrasp squashen på et rivjern, ha over i et dørslag og la renne godt av, 15-20 minutter. Skvis så ut all overflødig væske. Finhakk løken, chilien (uten frø) og persillen. Bland godt med squashen, rør så inn et sammenpisket egg og havremelet. Du kan fint droppe mel, men lappene blir enklere å forme med mel. Om du ikke tåler havremel kan du bruke quinoa- eller bokhvetemel, som har lignende bindeegenskaper. Bland godt og ha i salt og pepper etter smak. Form små baller av squashen og slipp dem forsiktig ned i en varm panne med olje eller ghee. Klem dem litt flate og stek 2-3 minutter på hver side.

Job_3440bananis

 
Bananis
3 modne bananer
3 ss vann eller kokosmelk

La bananene ligge minst 3-4 timer i fryseren (du kan jo bare legge dem der når de blir for modne til å spise som de er, og ta fram etter behov). Ta ut 30 minutter før bruk, ettersom dypfrosne bananer fort er for harde for de fleste blendere eller stavmiksere, med mindre du har en med isknusefunksjon. Ha bananene i blenderen med 1 ss vann eller kokosmelk per banan og kjør til du får en jevn krem. Ha i mer væske om du synes den blir for seig. Tilsett smak om du ønsker, som vanilje, kanel, kakao, nøtter eller grovhakket sjokolade. Bland inni bananen eller strø oppå.

 

Infoill_Job_1178

Kjernesunt
av Julie Ilona Balas
Foto: Studio Dreyer Hensley
Gyldendal Forlag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *