Kaffebeter à la Roberta’s

Kaffebeter à la Roberta’s
Pleier kaffegruten å gå rett i matavfallet? Bruk den heller til å ovnsbake rødbeter. Gjenbruk er ikke bare trendy, men smart. Også i matveien.

Tekst: Lene Haugerud Illustrasjon: Lars K. Huse

På hjørnet av Bogart og Moore Street i New Yorks hipsterbydel Bushwick, finner vi Roberta’s – en ikonisk pizzarestaurant med bib gourmand-status. Pizzasultne valfarter hit fra hele verden, men det mange ikke vet er at kjøkkenet også serverer smaksrike grønnsaksretter basert på lokalproduserte råvarer. I sommerhalvåret er grønnsakene så kortreiste som kortreist kan bli, de kommer fra restaurantens egen bakhage, mens kasser med krydderurter pynter opp gaten foran restauranten. Sammen med spenstig graffiti gir plantene et etterlengtet fargeløft til Bushwicks grå, industrielle aroma.

Roberta’s har mye av æren for at dette gamle industriområdet har blomstret de siste årene, men gjetordene har nådd langt utenfor Brooklyns grenser. På kjøkkenet har Carlo Mirarchi elegant vist en hel restaurantverden hvordan man kan ta enkle grønnsaksretter til nye høyder.

Oppskriften på kaffebeter er en videreføring av en slik matfilosofi hvor råvarene får skinne på egne premisser.

Slik gjør du:
1 del rødbeter (veldig godt renset)
3 deler kaffegrut

Vend rødbetene inn i kaffegruten og bak på 180 grader i ca. 2 timer, eller til rødbetene er møre.
Kaffebetene er like gode varme og kalde, som romtempererte. Men følg Carlos tips, og unn deg en liten rømmeklatt.
Kaffebetene passer perfekt som snacks, eller som tilbehør til både kjøtt og fisk.

 

Denne artikkelen er tidligere publisert på nettsiden til BRYGG magasin og gjengitt med tillatelse her. Sjekk også ut det nyeste nummeret av BRYGG i salg nå. I den tredje utgaven av BRYGG møter vi en haug inspirerende mennesker, fra dedikerte håndverkere til mesterbaristaer, morgentrøtte kaffekunder og popartisten Maya Vik. Du kan lære å brygge Aeropress, og lese om kaffeabonnement. Vi gir også deg en guide til de beste kaffebarene i New York, Aeropress, og et blikk på Oslo fra Brussel. Tim Wendelboe slår et slag for bærekraftig handel, og kaffebonden Miguel Moreno gir et ansikt til kaffebonden vi kun før kjente ved navn. Audun Mortensen har fanget kaffepausen i poesiform, mens vi fra Danmark får lese om Karen Sofie Egeboes coffeegasms. Du finner BRYGG hos Narvesen og på kaffebarer landet rundt.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *