Krabbekalas

Crab_dinner

Det er krabbesesong!

Et av høstens høydepunkter er nykokte taskekrabber med deilig tilbehør og god riesling i glasset. Krabbene smaker aller best om du koker dem selv rett før servering. Da må du enten fange dem selv eller bestille levende krabber fra fiskebutikken. Du kan også kjøpe nykokte krabber hos lokale fiskere og -butikker, som for eksempel hos Frøya sjømat i Oslo. Poenget er at jo ferskere og nykokte de er, jo bedre smaker de. Man trenger ikke mye tilbehør, men godt brød, majones og sitron hører med. I glasset er riesling et godt valg, selv om både rosévin, champagne og øl kan funke. På årets Crab a riesling-event i regi av Tysk vininformasjon ble følgende to kåret til den perfekte krabbevinen av ekspertene:

Georg Breuer Terra Montosa Riesling 2012, varenr. 1524205, kr. 549 (150 cl Magnum)

St. Urbans-Hof Wiltinger Alte Reben Feinherb Riesling 2014, varenr. 2267201, kr 229 (75 cl)

Crab_dinner02
 

Kokt krabbe naturell
1 taskekrabbe per person
ekstra krabbeklør
salt
4 sitroner
1-2 bunter dill
4 lime

Kok opp rikelig med vann og tilsett ca. 50 gram salt per liter. Skjær to sitroner i skiver, bryt dillen i biter og ha i vannet. Legg levende krabber i fosskokende vann, og kok opp mellom hver krabbe. La trekke i 15-20 minutter avhengig av størrelse. De små klørne skal lett kunne trekkes av når de er ferdige. La renne av og avkjøl krabbene på ryggen. Skjær resten av sitrusen i båter til servering.

Rensing av krabbe
Legg krabben med ryggskjoldet ned, ta et godt tak i bukskjoldet med beina og brekk det løs fra skjellet. Fjern de gråbleke gjellene og del i to eller fire for å komme til de mange kamrene med hvitt krabbekjøtt. Fjern paven (magesekken) som sitter under øynene, ved å trykke ned munnklaffen og dra den ut. Rens og bland krabbekjøttet med innmaten i skjellet, smak til med sitrussaft og krydre med salt og pepper. Knekk klørne med en nøtteknekker slik at det er enklere å komme til.

Aïoli
1 fedd hvitløk
1 eggeplomme
1 ss dijonsennep
2 ts hvitvinseddik
salt og pepper
3 dl nøytral olje
½ dl olivenolje

Bruk romtempererte ingredienser. Finhakk hvitløk og visp med egg, sennep, eddik, salt og pepper i en kjøkkenmaskin. Spe inn 2 dl olje i en tynn stråle mens maskinen går, til en tykk og fast aïoli. Tilsett litt kaldt vann og kjør til blandingen blir lys og luftig. Spe med resten av oljen. Juster med mer vann dersom den blir for tykk. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer eddik.

Tips! Med en enkel aïoli som utgangspunkt kan du variere med dine favorittsmaker. Smakssett den med finhakket chili, revet ingefær og limesaft eller urter, krydder og smakssatte oljer.

Crab_dinner01
 

Baguetter
800 g hvetemel
200 g sammalt hvete
9 dl vann
½ pakke tørrgjær
1 ts salt

Kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin med eltekrok i 15 minutter. Deigen skal være litt løs. Hev i 2-3 timer eller til dobbel i størrelse. Varm ovnen til 230 grader. Hvelv deigen ut på et melet bord og del i tre emner. Dryss på godt med mel og strekk ut til lange baguetter og legg over på en stekeplate dekket med bakepapir. Snitt baguettene med en skarp kniv. Sett i ovnen og senk temperaturen til 200 grader. Stek i 20 minutter eller til gylne.

Eksotisk salsa
2 mango
3 avokado
1 rød chili
1 bunt koriander
2 ss fiskesaus
2 ss soyasaus
2 lime
litt sukker

Skrell og del mango og avokado i terninger. Bland med finhakket chili og grovhakkede korianderblader. Press lime og bland limesaft, soya og fiskesaus, smak til med sukker og vend inn.

Klarnet sitronsmør
500 g smør
2-3 sitroner

Smelt smør på lav varme, sett til side til melkeproteinene har sunket til bunnen og hell forsiktig av det klare smøret. Finriv det gule skallet av sitronene, bland i det klarnede smøret og la stå noen timer på kjøkkenbenken. Sil av, varm til lunken og server til krabben. Det er bare å dyppe i vei.

Deler av denne saken er tidligere publisert i BoligDrøm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *