Let them eat cake!

EatCake_01
Disse kake-klassikerne  går aldri av moten. Få oppskrift på rullekake, sitronkake, Kvæfjerdkake og bløtkake.

Tekst, foto og styling: Nadin Martinuzzi og Hanne Stensvold

RULLEKAKE
En rullekake kan fylles med forskjellig syltetøy, gjerne sammen med friske bær. Her har vi brukt bjørnebærsyltetøy og bringebær.

4 egg
175 g sukker
125 g hvetemel
1 ts bakepulver
2-3 dl syltetøy
100 g friske bær

Sett ovnen på 220 grader. Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt inn mel og bakepulver, og vend forsiktig inn. Ha røren i en langpanne dekket med bakepapir og stek i 5-10 minutter eller til kaken er gyllen. Hvelv øyeblikkelig kaken over på et stykke bakepapir, trekk forsiktig vekk bakepapiret mens kaken legges over på et nytt stykke bakepapir dekket med sukker slik at undersiden av kaken ligger på sukkeret. Smør syltetøy utover og legg ev. på friske bær. Rull kaken sammen på langs og legg med skjøten ned. Skjær i skiver før servering.

FORMKAKE MED SITRON
Dette er en klassisk, saftig formkake som holder seg godt over tid.

230 g smør
560 g sukker
6 egg
1-1 1/2 dl sitronsaft
460 g hvetemel
2 ss finrevet sitronskall
1 ts finrevet ingefær
1 ts salt
1 ts bakepulver
300 g lettrømme

Sett ovnen på 170 grader. Pisk romtemperert smør og sukker hvitt og luftig. Ha i ett og ett egg og pisk godt mellom hvert. Visp inn sitronsaft. Bland mel, sitronskall, ingefær, salt og bakepulver. Tilsett melblanding og rømme vekselvis til alt er godt blandet. Fyll en eller to smurte formkakeformer 2/3 fulle med røre. Stek kaken i 1 – 1 1/2 time. Dekk med folie underveis hvis den blir for mørk på toppen. Avkjøl på rist før den hvelves ut og avkjøles videre.

EatCake_05

KVÆFJORDKAKE
Denne kaken kalles også for «Verdens beste», og ble i 2002 kåret til Norges nasjonalkake. Kaken er visstnok en variant av noe kalt kongekake, og ble utviklet av Huldra Ottestad fra Kvæfjord på 1930-tallet.

150 g smør
125 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
5  eggeplommer
5 dl helmelk

MARENGSLOKK
5  eggehviter
170 g sukker
100 g mandelflak

VANILJEKREM
1 vaniljestang
3,5 dl melk
1,5 dl fløte
100 g sukker
2 egg
3 eggeplommer
2 ss Maizena
2 dl kremfløte

Sett ovnen på 175 grader. Rør romtemperert smør og sukker luftig. Visp inn mel, bakepulver, eggeplommer og melk. Dekk en langpanne (ca. 25 X 35 centimeter) med bakepapir og fordel deigen i den. Lag marengslokket ved å piske eggehvitene halvstive. Tilsett sukker gradvis og visp til fast marengs. Fordel utover deigen og dryss på mandler. Stek kaken midt i ovnen i ca. 30 minutter. Avkjøl mens vaniljekremen lages. Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Varm opp med melk, fløte og sukker. Pisk sammen egg, eggeplommer og Maizena. Fisk ut vaniljestangen og rør inn litt av den varme melken i eggeblandingen. Pisk eggeblandingen med melken. Kok på lav varme under omrøring til tykk som krem. Avkjøl vaniljekremen ved å sette gryten i kaldt vann og rør til kremen er lunken. Pisk kremfløten stiv og vend det inn i vaniljekremen. Del kaken i to like deler. Legg den ene delen på et fat med marengssiden ned. Fordel vaniljekremen utover og legg den andre delen på toppen med marengssiden opp.


BLØTKAKE MED SJOKOLADE OG BLÅBÆR
Bløtkake er jo obligatorisk ved spesielle anledninger. Sukkerbunn fylles med krem og bær, og det finnes utallige smakskombinasjoner.

SUKKERBUNN
5 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver

FYLL
250 g mørk sjokolade
6 dl kremfløte
2-3 dl blåbærsyltetøy
150 g friske blåbær
2 bananer

PYNT
3 dl kremfløte
sjokoladepynt
blåbær

Sett ovnen på 160 grader. Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og vend inn i eggedosisen. Hell røren i en smurt springform dekket med bakepapir i bunn, ca. 24 centimeter i diameter, og stek nederst i ovnen i ca. 40 minutter. Avkjøl litt i formen, gjerne snudd opp ned, før sukkerbrødet hvelves over på rist. Avkjøl og del sukkerbrødet tre. Lag fyllet. Smelt sjokoladen i vannbad eller mikrobølgeovn, avkjøl litt og rør inn 1 dl fløte. Pisk resten av fløten til krem. Vend sjokoladen inn i kremen og bland raskt. Legg sukkerbrød, syltetøy, blåbær, bananskiver og sjokoladekrem lagvis i tre etasjer. Avslutt med å dekke kaken med stivpisket krem, pynt med blåbær og sjokoladepynt.

Denne saken har tidligere vært publisert i magasinet BoligDrøm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *