Nerdekaffe med nogo attåt

HarioWoodneck_3J7B1046_72dpi
Håndbrygging er enkelt, gir bedre smak og utstyret kan du ta med deg overalt. Her får du en innføring i de beste metodene og oppskriften på noe godt å knaske på ved siden av.

Ved: Cecilie Moestue og Hanne Stensvold Foto: Nadin Martinuzzi

Bruk alltid friskt, nykokt vann, fersk, nykvernet kaffe og rent utstyr. Skyll både utstyr og filter med kokt vann før brygging for blant annet å fjerne papirsmak fra filteret og å varme opp kolben. Bryggevannet bør holde en temperatur på mellom 90-95 grader, men Aeropressbrygget kaffe kan gi gode resultater ned til 80 grader. Bruk riktig filter til riktig metode og følg instruksjonene nøye.

 

Marengs_3J7B0923_72dpi

 

Presskanne er kanskje den manuell bryggemetoden de fleste kjenner til. Dette er også den metoden mange eksperter bruker når de skal smake på kaffe, såkalt cupping.

Til 8 kopper kaffe trenger du:
58 g kaffe
9 dl vann

Kaffen kvernes til presskanne. Ha kaffen i kannen, hell på vann og rør rundt. La trekke i 4 minutter og press ned stempelet.

Bryggetips! Ønsker du et renere og søtere brygg? Skum av med en skje før du presser ned stempelet.

Sjokolademarengs
3 eggehviter
175 g sukker
½ ts vaniljesukker
¼ ts klar eddik
75 g mørk sjokolade

Sett ovnen på 125 grader. Pisk romtempererte eggehviter til de begynner å skumme, tilsett sukkeret, litt av gangen, mens du pisker. Tilsett vaniljesukker og eddik, og visp til marengsen er stiv og blank. Dette tar 10-15 minutter. Smelt sjokolade og avkjøl noe. Ha i det meste av sjokoladen med skje og vend forsiktig 2-3 ganger. Marengsen skal være marmorert. Sett små topper med en skje på en stekeplate dekket med bakepapir. Drypp resten av sjokoladen over. Senk ovnen til 100 grader og stek i 60-80 minutter. Skru av ovnen og avkjøl på ettervarmen med ovnsdøren på gløtt.

 

KalitaWave_3J7B0786_72dpi

 

Japanske Kalita er en kaffeautoritet som har eksistert siden 1958, men det er først via håndbryggerserien Wave at kaffeinteresserte nordmenn er blitt kjent med kvalitetsproduktet. Bryggeren har en flat bunn med tre små hull og bruker filter med riller som gjør det enkelt å få jevn ekstrahering.

Til 1 kopp kaffe trenger du:
15 g kaffe
250 g vann

Kaffen kvernes litt finere enn filtermalt. Ha kaffen i filteret, hell på 40 gram vann og la svelle i 30 sekunder. Hell resten av vannet sakte over i sirkulære bevegelser, cirka 1 ½ minutt. Total bryggetid 2 ½ minutter.

Marsipansmåkaker
175 g hvetemel
100 g ekte marsipan
100 g smør
50 g melis
2 eggeplommer
100 g mørk sjokolade
1 eggehvite

Sett ovnen på 180 grader. Kjør mel, marsipan, romtemperert smør, melis og eggeplommer i en kjøkkenmaskin med knivblad til deigen samler seg. Hell ut på et bakebord. Grovhakk sjokoladen og kna den inn. Rull deigen til en pølse på 3-4 centimeter i diameter og skjær i 1 centimeter tykke skiver. Legg over på et stekebrett dekket med bakepapir og pensle med lettpisket eggehvite. Stek i ovnen i 10 minutter eller til gylne. Småkakene skal være litt myke.

 

HarioWoodneck_3J7B1035_72dpi

 

Hario Woodneck er det mest miljøvennlige alternativet, og skiller seg fra de andre bryggerne ved at den har gjenbruksfilter i stoff. Dette gjør at flere av kaffens aromatiske oljer siver gjennom. Resultatet blir et rent brygg med delikat, fyldig og kompleks smak.

Til 3 kopp kaffe trenger du:
25 g kaffe
4 dl vann

Kaffen kvernes som filtermalt. Plasser tøyfilteret i holderen og fyll kaffen i filteret
Fukt all kaffen med en tredjedel av det nykokte vannet. La vannet synke gjennom kaffen før du fortsetter. Hell sakte på resten av vannet i sirkulære bevegelser. Total bryggetid er 3 minutter.

Tynne biscotti
2 dl hasselnøtter
1 ts smør
3 dl sukker
4 dl hvetemel
1 ½ dl bakepulver
¼ ts salt
2 dl rosiner
5 eggehviter

Sett ovnen på 170 grader. Rist hasselnøttene i tørr panne, tilsett smør og rør om. Bland med sukker, mel, bakepulver, salt og rosiner. Visp eggehvitene stive og vend inn. Ha deigen i en smurt brødform og stek i ovnen i 40 minutter. Avkjøl og legg i fryseren i minst to timer. Varm ovnen til 150 grader. Skjær tynne skiver og legg utover et bakebrett. Stek i 15 minutter eller til skivene er sprø.

 

HarioV60_3J7B1160_72dpi

 

Hario V60, håndbryggeren fra den annerkjente japanske glassprodusenten, skiller seg blant annet fra andre filterholdere med sine riller som går i spiraler langs veggen på bryggeren. Disse frigjør damp og fører til jevn ekstraheringer av kaffen.

Til 1 kopp kaffe trenger du:
13 gram kaffe
2 dl vann

Kaffen kvernes som filtermalt. Plasser filteret i holderen og sett den på toppen av et krus. Ha kaffen i filteret og fukt all kaffen med en tredjedel av det nykokte vannet. La vannet synke gjennom kaffen før du fortsetter. Hell sakte på resten av vannet i sirkulære bevegelser. Total bryggetid er 3 minutter.

Sjokolade- og espressokjeks
3 ss rapsolje
75 g mørk sjokolade
2 ts instant espresso kaffepulver
3 ss sirup
2 eggehviter
130 g hvetemel
150 g melis
50 g kakaopulver
1 1/2 ts bakepulver
1 liten klype salt
ekstra melis

Hakk sjokoladen og smelt med olje i en tykkbunnet gryte. Ha i espressopulver og sirup og rør til en glatt røre. Avkjøl noen minutter. Pisk inn eggehvitene til godt blandet. Bland i mel, melis, kakao, bakepulver og salt til en jevn deig. Bruk gjerne hendene. Pakk deigen inn i plast og la den ligge kjølig i minimum 30 minutter. Sett ovnen på 175 grader. Rull deigen i små kuler, 2 centimeter i diameter, og rull dem i melis. Legg med litt avstand på et stekebrett med bakepapir og trykk lett ned med fingeren slik at de ikke ruller rundt. Stek kjeksene på i 10-15 minutter. De skal sprekke litt opp. Avkjøl på rist.

 

Aeropress_3J7B0987_72dpi

 

Chemex (til høyre) er en bryggemetode oppfunnet i 1941 av kjemikeren Peter J. Schlumbohm fra USA. Chemex er blitt et klassisk amerikansk designikon som står utstilt på Museum of Modern Art (MOMA) i New York, i tillegg til at metoden av mange blir sett på som verdens beste.

Til 8 kopper kaffe trenger du:
40 g kaffe
6 dl vann

Kaffen kvernes litt finere enn filtermalt, men grovere enn presskanne. Legg filteret med den tykke siden mot helletuten. Ha kaffen i filteret og fukt all kaffen med 20 prosent av vannet. Dette kalles «blomstring». La vannet synke gjennom kaffen før du fortsetter. Hell sakte på resten av vannet i sirkulære bevegelser. Total bryggetid er 5 minutter.

 

Aeropressen (til venstre) ble til i verkstedet til Alan Adler, en amerikansk oppfinner som blant annet har oppfunnet flyvende disker, ringer og fotballer med vinger. Målet var å koble sammen alle bryggemetoder i én optimal metode.

Til 1 kopp kaffe trenger du:
16 g kaffe
2,5 dl vann

Kaffen kvernes noe finere enn filtermalt. Legg filter i filterkurven og skru den fast til bryggekammeret. Plasser den på toppen av et krus. Ha i kaffen, hell på vann og rør rundt 5 ganger. Monter stempel-delen på for å skape undertrykk slik at kaffen ikke renner gjennom filteret. La trekke i 1 minutt. Press stempelet rolig ned, cirka 20 sekunder.

Frøknekkebrød
3 dl solsikkefrø
3 dl linfrø
2 dl sesamfrø
1 l vann
1,5 dl grovt rugmel
1 klype salt

Legg alle frøene i vann natten over. Sett ovnen på 150 grader. Rør inn mel og salt og stryk røren tynt utover en stekeplate dekket med bakepapir. Stek knekkebrødene i ovnen i 25 minutter. Skjær knekkebrødet i biter og stek videre i cirka 45 minutter til knekkebrødene er gylne og sprø. Avkjøl på rist.

 

Denne saken står på trykk i det siste nummeret av magasinet BoligDrøm. Takk til Solberg & Hansen i Mathallen, Oslo for lån av Kalita Wave, Presskanne og Aeropress. Takk til Kaffabutikk.no for lån av Hario Woodneck, Hario V60 og Chemex. Kopper og rekvisitter er fra Traktøren, Home & Cottage og Kremmerhuset.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *