Nest best

Making coffee
– Jeg er en sånn som gjerne liker sur traktekaffe, sier Ann Cathrin Andersen. Hun er 27 år, singel og siden 14. mars i år Norges nest beste aeropress kaffebrygger.

Ann Cathrin legger raskt til at det er nostalgiske grunner til utsagnet over, så traktekaffen kommer vi tilbake til. Først aeropress.
– At Tim Wendelboe gjennomgående valgte min kaffe som best er jo stas da, sier hun.
Og det må man si seg enig i. Selv om Øystein Berntsen stakk av med seieren er det en bragd å ende med en andreplass i sin første kaffekonkurranse – til og med et NM. Hele det lille kaffemiljøet i Norge måtte kikke noen ekstra ganger: Hvem er hun? Det lurte vi også på, så vi inviterte like godt oss selv på kaffe.

Ann Cathrin bor i sjette etasje på Grønland torg. Hun serverer en ny kaffetype fra Solberg & Hansen, en indonesisk Jaya.
– Den lukter kakao og nøtter, den skal være litt søt, sier hun, og jobber med vante bevegelser.
Hun maler, veier og heller varmt vann gjennom filteret. Har i kaffen, heller på litt vann og setter på timeren. Heller vannet sakte over i sirkelbevegelser. Så klikker hun på plass pressen og trykker vannet gjennom gruten. Ut kommer en lys, klar kaffe.
– Jeg gidder ikke å måle temperaturen, fordi da søler jeg, sier hun.
– Jeg har alltid vært litt vimsete og dessuten litt lat.
Men kaffen er god. Servert i pene kopper med gult mønster. Ann Cathrin har gult skjørt.
– Jeg har gått i skjørt hele vinteren fordi jeg har lagt på meg over hoftene. Ingen av buksene mine passer lenger, men jeg nekter å kjøpe nye. Jeg får bare bruke skjørt, det er uansett deilig og befriende, sier hun og drar i det mørke håret, som om hun kan dra det lenger.
– Jeg gleder meg til det blir langt igjen, sier hun og setter i en strikk.
Øyeblikket etterpå tar hun strikken ut igjen. Så varer det ikke lenge før hun igjen setter i strikken. Om det er oppsatt eller løst, så gir det mørke håret og lange, tette vipper ekstra dybde til Ann Cathrins mørke øyne. Hun er vakker, og litt mystisk. Såpass at den populære Instagram-profilen @womenandcoffee har publisert flere bilder av henne. Men all denne mystikken forsvinner som dugg for solen når hun snakker. Hun er liksom mørk utenpå, men lys inni – litt som en etiopisk espresso: Mørkbrent, men med lette, lyse smaker av blomster, aprikos og bringebær.
 

Drinking coffee

 

– Jeg er egentlig ikke så opptatt av kaffe, men jeg liker å drikke god kaffe og jeg liker ritualet ved aeropress-brygging. Det gir meg en ro, sier hun.
Men hvis vi trodde vi kom for å snakke om kaffe, tok vi feil. Ann Cathrin, som snart er ferdig utdannet psykolog og fra før har en bachelor i sosiologi, er mer opptatt av hva som skjer i hjernen når vi drikker kaffe. Også synes hun det er interessant å se hvordan samfunnet fungerer rundt kaffe.
– Er det ikke rart at kaffe er så viktig i livene våre? Alle har et forhold til kaffe, sier hun.
Vi synes også det er litt rart, men samtalen duver videre før noen av oss egentlig tar tak i tema. Ann Cathrin går ikke tom. Hun skravler ikke, på ingen måte, men hun suger deg inn i en verden der fakta framstår som fantasier, det er en herlig reise. Hun drar oss gjennom en barndom der far forlot mor da Ann Cathrin var et par år gammel og søsteren 1 år. Så reiser vi gjennom oppveksten med stefar Leif og en ny lillesøster. Og ungdommen, da Ann Cathrin var 15 år og moren døde og hun flyttet til besteforeldrene på Hadeland. Så flyr vi gjennom hennes tanker om psykologi, tar en mellomlanding i romanen hun skriver på, før vi får en behagelig, guidet tur gjennom alle jobbene Ann Cathrin har hatt.
– Familien min lurer jo på når jeg skal bli sånn skikkelig, sier hun.
– Men jeg har tenkt på det. Jeg er kommet til at man skal ikke tjene penger på alt man gjør. Penger er bare én av mange verdier i livet, og hva bruker man egentlig pengene til? Jo, man bytter dem i andre verdier. Som oftest koker det ned til nytelse, glede eller mestring. Og hvis man kan få disse følelsene uten å gå veien om penger, så er vel det like greit, sier Ann Cathrin.

Hun gestikulerer bredt til omgivelsene, en pent innredet og hyggelig stue, i en smart toroms med balkong og godt med lys. Her leier hun sammen med en venn.
– Jeg greier meg jo, sier hun.
Leiligheten skulle bare være en mellomløsning da hun flyttet ut fra sin eks for halvannet år siden. Men hun trives så godt at hun kan se for seg å bli boende i området.
– Det er litt skummelt her om lørdagskveldene, og det er en utfordring med butikker som er åpne så sent at de holder liv i godtesuget langt ut på natta, men jeg elsker å bo på Grønland, sier Ann Cathrin.

Sannsynligvis er den litt schizofrene kvaliteten ved omgivelsene halve grunnen til at hun trives. Hun liker ikke at det blir forutsigbart. Nylig ga hun også opp sin faste jobb i bedriftsutviklerfirmaet Great Place to Work. Det ble for firkantet å troppe opp på jobb i pen skjorte hver dag. Nå jobber hun som frilansskribent, hun skriver også på boken sin – som handler om en plaget kvinne, rett og slett Ann Cathrins alter ego – også skriver hun blogg om populærpsykologi.
– I begynnelsen hadde jeg bare en leser, og det var bestefar. En stund etter økte lesertallet med hundre prosent da mormor også begynte å lese. Hun syntes det var plagsomt hvis jeg skrev om erotikk.
Bloggen er blitt viktigere etter hvert og fått mange lesere, men besteforeldrene har naturlig nok alltid vært viktige for Ann Cathrin.
– De er verdens beste folk. Det finnes mange fantastiske folk i min verden, men de, stefaren min og søstrene mine er de beste av de beste, sier Ann Cathrin.
Hun har funnet fram til faren sin, som bor i Israel, men han er enn så lenge mer en perifer bekjent enn en omsorgsperson. Bestefaren derimot, er alt. Han introduserte også Ann Cathrin til kaffe.
– Jeg foretrekker fortsatt litt sånn sur traktekaffe som han drikker over mye annen kaffe man får servert, sier Ann Cathrin.
– Men bare når den kommer fra ham. Jeg kan finne på å kaste en kopp kaffe i søpla om den ikke er laget godt nok ellers, presiserer aeropress-mesteren.
 

Ann Cathrin

 

Hangen til god kaffe utviklet seg både gradvis og raskt. Fra tidlig ungdom gikk hun på traktekaffe dagen lang. En dag omtrent ett år inn i studietiden stakk hun innom en litt anonym kafé på Bislett, hvor kaffen hun fikk servert ble en oppvåkning. ”Wow! Det finnes GOD kaffe!” Etter denne koppen var det ikke greit å drikke 10 kopper universitetskaffe lenger, hun måtte gjøre kaffedrikkingen til en reise og et ritual.
Så begynte hun å lage kaffe selv, og fikk tilbakemelding på at hun laget en skikkelig god kopp. Til slutt meldte hun seg altså på et norgesmesterskap i sin favorittbryggemetode, aeropress.
Andreplassen har ikke flyttet noe i Ann Cathrins liv. Hun skal fortsatt finne ut av livet, og er beredt på å bruke hele livet til nettopp det. Hun tror på ingen måte at kaffe er begynnelsen eller slutten på noen ting, aeropress eller ikke. Kaffe er bare en liten del av det hele. Litt sånn nest best.

Hva er AeroPress?
En metode for håndbrygging av filterkaffe. Det er en presse som fungerer som en sprøyte, som har et filter i bunnen. Ha kaffe i pressen og press vannet gjennom og rett i koppen. AeroPressen ble oppfunnet i 2005 av en 66 år gammel oppfinner, Alan Adler, i California. Før kaffepressen var han berømt for noen superpopulære kasteleker. Adler var ikke spesielt glad i kaffe, han ble tvert i mot sur i magen av det, men som oppfinnere flest kunne han ikke la en god idé gå uprøvd. Adler laget kaffe med et metallfilter over en kopp, men han syntes det tok så lang tid. ”Litt lufttrykk får fart på vannet” tenkte han, og dermed var det gjort. Han brukte litt finere malt kaffe og fikk mer smak. Dernest måtte han bare finne ut hvilken temperatur som ga den rundeste smaken – han endte på mellom 75 og 85 grader Celsius. Adler mente at aeropressen skulle brukes til espresso, mens de fleste brukerne foretrekker å lage filterstyrke kaffe med pressen.

Ann Cathrins kopp
2 kopper

17 g kaffe
Mye kjærlighet
Kvernet på finhetsgrad 5 på EK43 kvernen (eller annen kvern)
255 g vann

La vannet hvile i 20 sekunder etter koking og hell over i kanne. Hell 60 gram vann over kaffen og la det blomstre i 30 sekunder. Rør litt. Hell opp til 255 gram vann. La stå. Ved 01.30, rør tre-fire ganger. Ved 2.10, vend litt på aeropressen før du presser ned i 15 sekunder.

Du kan sjekke ut bloggen til Ann Cathrin her.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *