Pisco schmisco

Pisco_sour_72dpi_3J7B7643
Plutselig er pisco på alles lepper, men hva er det egentlig? Rudyard Kipling beskrev det søramerikanske druebrennevinet, også kalt peruansk brandy, som “the shavings of cherubs’ wings, the glory of a tropical dawn, the red clouds of sunset, and the fragments of lost epics by dead masters.”

Tekst og foto: Hanne Stensvold

Pisco er ikke akkurat standardvare i norske barskap, men den peruanske bølgen som for tiden skyller over hovedstaden har fått flere av oss til å bli mer interessert i landets nasjonalbrennevin.
– For inntil noen måneder siden var det kun én type pisco å få tak i her til lands, sier bartender Jesper Høst som gjennom konsulentfirmaet Behind Bars har vært med på å bygge opp baren på den nye restauranten Piscoteket.
Barsol pisco selecto torontel er av god kvalitet, men viser kun en liten bit av hva som finnes der ute. På Piscoteket har vi et godt samarbeid med Cask Norway som har tatt inn et stort utvalg pisco til oss. Vi jobber også tett med små nisjeimportører, så her får du smake det beste av det beste og teste ut de forskjellige variasjonene.

Spekteret spenner fra det peruanske puritanske blanke brennevinet til de chilenske mer lekne og vellagrede variantene. I motsetning til her i Skandinavia hvor vi har en felles forståelse av akevitten, påberoper både Peru og Chile, og til dels Bolivia, seg eierskap til piscoen, og både Peru og Chile har utropt drikken til sitt nasjonalbrennevin. De to landene har i all tid kranglet om opprinnelsen til piscoen, noe som har ført til at det er to retninger som har fått utvikle seg helt uavhengig av hverandre. Det har ført til mye spennende å leke seg med.
– Det er gøy å bruke pisco i cocktails fordi det fremhever den florale og fruktdrevede karakteren, sier Christer Magnusson, barsjef på Piscoteket, som også lager egne infuserte piscoer, macerados, med for eksempel frukt, bær og krydder.
– Pisco sour er jo kongen, men på Piscoteket ønsker vi også å vise bredden ved å inkludere pisco i mange forskjellige typer drinker.
På barmenyen står det derfor også en vri på pisco sour med tørket chili og olivenolje-infusert pisco og en annen klassisk cocktail kalt Chilcano der blant annet pisco toppes med ginger beer. Her får du oppskrift på kongedrinken slik at du kan prøve deg selv.

Piscotekets pisco sour
6 cl pisco
4 cl ferskpresset limejuice
2 cl sukkerlake
ca. 2 cl eggehvite
2 dasher Amargo Chuncho bitters
noen dråper ekstra bitters på toppen

Ha pisco, limejuice, sukkerlake og eggehvite i en shaker og tørr-rist i ca. 20 sekunder. Fyll opp med is og rist noen sekunder til. Sil over i et at avkjølt whiskyglass og ha noen dråper bitters på toppen.

Piscoteket_Christer_72dpi_3J7B7626

www.piscoteket.no

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *