Perfekt sprø ribbe

Ribbe_2_WF
Det å servere ribbe til jul skal koste.

Det skal koste å kjøpe god juleribbe. Det er viktig med god kvalitet på råvaren når du skal servere et av årets flotteste måltider, så bestill ribben din fra en god leverandør, f.eks. Annie’s Pølsemakeri eller Duggurd, slik at du får kvalitetskjøtt fra en glad gris. Ja, det koster, men det er verdt det. Det som ikke trenger å koste så mye er å få svoren sprø. Det skrives og snakkes så mye om hvor vanskelig det er å få til den sprø svoren at det ikke er rart at folk blir sprø. Det er egentlig ikke noe hokuspokus og trenger ikke å koste verken blod, svette eller tårer, men det er noen ting som er viktig å huske på. Sa jeg god kvalitet? God kvalitet på kjøttet er også avgjørende på hvor sprø svoren blir. Det er også viktig og la ribben ligge kaldt noen dager, gnidd godt inn med salt og pepper og med svoren ned. Når det gjelder selve stekingen er det mange teorier og metoder. Selv har vi valgt den enkleste av dem alle (som alltid gir sprø svor og det aller saftigeste kjøttet) – AGA-metoden. Det innebærer selvfølgelig at du har en AGA-ovn. Her legges ribben med svoren opp i en ildfast form (uten noe væske eller tildekning) og settes i det kammeret som er beregnet til langtidssteking (simmering oven) i 6-7 timer. Etter ca. 20 minutter øverst i den varmeste ovnen er ribben klar. Med sprø svor. Har du ikke mulighet til å investere i en AGA-ovn nå før jul, er det Matprat sin metode som gjelder. Følger du oppskriften i denne videoen får du sprø svor. Det viktigste er at ribben dampes skikkelig slik at svoren blåser seg opp. Lykke til og god jul!

6 tips for perfekt ribbe
1. For aller best resultat, både når det kommer til tilberedelse og smak, er det lurt å velge tynneribbe. Den har jevn tykkelse over det hele og er derfor lettere å steke jevnt, samt at fettet gjør kjøttet både smaksrikt og saftig.
2. Husk å kjøpe ribben i godt tid før julaften. Den skal ligge med krydder i 2-3 dager før steking.
3. Under steketiden er det er viktig at svoren ligger så flatt som mulig, men gjerne med en liten forhøyning på midten, slik at ribben blir jevnt stekt og fettet renner av. Bruk en tallerken opp ned under midten eller krøll sammen aluminiumsfolie slik at du løfter ribben opp der det trengs.
4. Under dampingen er det viktig at folien sitter skikkelig tett rundt formen slik at svoren blåser seg ordentlig opp. Det er avgjørende for sprø svor.
5. Med oppskriften under får som oftest ribben sprø svor av seg selv, men hvis den trenger litt hjelp kan den settes under grillelementene i ovnen i noen få minutter. Dekk eventuelt til de ferdigstekte områdene med folie og følg nøye med for det går fort, og brent svor vil du ikke ha.
6. La ribben hvile utildekket i minimum 20 minutter før den skjæres i.

Klassisk ribbe
6 porsjoner

2,5 kg tynnribbe av svin
1 ss grovkvernet pepper
3 ss maldonsalt
3 dl vann eller kyllingkraft
noen kvister rosmarin

TILBEHØR
1-2 granatepler

Snitt svoren på ribben, gni den godt inn med salt og pepper og legg den med svoren ned i en form. Dekk med plast og la ligge to dager i kjøleskapet.
Legg ribben med svoren opp i en ildfast form. Legg gjerne en tallerken opp ned eller en ball av aluminiumsfolie midt under ribben slik at midten er litt hevet og fettet kan renne av. Tilsett rosmarin i formen og hell på kyllingkraft. Dekk formen godt med aluminiumsfolie. Det må være helt tett slik at svoren dampes og blåser seg opp. Stek i ovnen på 230 °C i ca. 1 time eller til ribben er godt dampet og svoren spriker. Fjern folien, demp temperaturen til 200 °C og stek videre i 1 time og 30 minutter. La ribben hvile ca. 15 minutter før den skjæres i biter. Server med rødkål, ribbesjy, kokte poteter og granateple.

Tips! Om ikke ribben får sprø svor av seg selv, kan den etterstekes noen minutter under grillelementene i ovnen, men pass godt på for den kan fort bli brent.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *