Salatkunst

Vannmelonsalat_750pxl_W
En enkel salat kan være både vakker, mettende og full av gode smaker.

Feta- og vannmelonsalat
1 rødløk
2 lime
1 ts salt
½ vannmelon
200 g fetaost
2 avokado
1 bunt reddiker
1 agurk
4 ss god olivenolje
friske urter

Finsnitt rødløk, press over limesaft, strø på litt salt og la marinere i ca. 15 minutter. Skjær vannmelon i tykke skiver, skjær av skallet og del i biter. Del feta, avokado, reddiker og agurk i biter. Dander på fat og fordel marinerte rødløkskiver over. Hell over marinaden med olje og dryss over friske urter. Supert som forrett eller til grillet kjøtt.

sommersalater
 
Tomat- og mozzarellasalat
600 g tomater
400 g fersk mozzarella
1 neve basilikumblader
salt og pepper
1 dl god olievnolje
4 ss hvitvinseddik

Velg gjerne forskjellig typer tomater, store og små. Skjær tomater i skiver og riv eller skjær mozzarella i biter. Dander på et fat og dryss over basilikumblader, salt og pepper. Pisk sammen olje og eddik og hell over salaten. Spis som lunsj med brød til eller ha som tilbehør til sommerens grillmat.

Grønn salat med grillet asparges og hasselnøtter
1 bunt grønn asparges
1 bunt hvit asparges
3 ss olivenolje
2 dl hasselnøtter
4 never småbladet salat
1 neve friske urter
salt og pepper
1 sitron
klassisk vinaigrette (se oppskrift sist i saken)

Knekk av den nederste delen av aspargesen om nødvendig og splitt i to på langs. Vend med olivenolje og grill på høy varm i et par minutter. Rist hasselnøttene gylne i en tørr stekepanne og grovhakk. Bland salat og urter og fordel på fat. Topp med grillet asparges, hakkede nøtter, salt og pepper. Skvis over sitronsaft og server med klassisk vinaigrette eller en annen favorittdressing.

Sommersalater
 
Frisk potetsalat
600 g små nypoteter
1 fennikel
1 bunt vårløk
200 g sukkererter
salt og pepper
1 neve kjørvel
ev. spirer
klassisk vinaigrette (se oppskrift sist i saken)

Kok potetene møre i vann, hell av vannet, avkjøl til lunken og del i biter eller mos grovt med en gaffel. Finsnitt fennikel og vårløk og del sukkererter i biter. Anrett grønnsaker og poteter på fat, dryss med salt og pepper. Hell over dressing og dryss med hakket kjørvel og ev. spirer.

Sprø betesalat
1 rødbeter
2 gulbeter
2 polkabeter
2 neper
1 bunt reddiker
frisk dill
2 sitroner
1 dl god olivenolje
salt og pepper

Beter varierer veldig i størrelse, men du skal ha til sammen ca. 800 g beter og neper. Vask dem godt og skjær i tynne skiver med en mandolin. La ligge i isvann i 30 minutter slik at de blir sprø. Tørk godt av med kjøkkenpapir og fordel på fat. Skvis over sitronsaft, ha over olje og dryss med salt og pepper. La marinere i 15 minutter. Dryss med dill og server til kjøttretter eller som snacks før middag.

Klassisk vinaigrette
3 dl god olivenolje
1 dl hvitvinseddik
2 ts dijonsennep
1 hvitløkfedd
1 ss sitronsaft
salt og pepper
friske urter

Finhakk hvitløk eller mos i en morter med litt salt. Visp alle ingrediensen godt sammen eller rist i et syltetøyglass med lokk. Smak til med mer syre eller olje, salt og pepper og vend inn finhakkede urter. Dressingen holder seg noen dager i kjøleskapet, men må ristes godt før bruk.

 

Denne saken har tidligere vært på trykk i BoligDrøm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *