Servicestasjonen

Botaniske_feat
– Vi har ett mål med Torggata Botaniske, utover å skape et kult sted å drikke gode cocktails. Vi vil gi Nordmenn god service.

Bortover Torggata i Oslo ligger perlene på rekke og rad. Rundt etablerte musikkscener som Rockefeller og Sentrum Scene finner du trendy spisesteder som Lokk, Taco Republica og Munchies, kule barer som Piscoteket, Crow bar og Internasjonalen. Det nye Kulturhuset i Oslo, og den kresne, amerikanske kaffekjeden Starbucks skjønte at Torggata er stedet å være, når du skal være i Oslo.
Her ligger også Torggata Botaniske, et av de nyere tilskuddene til Oslos stadig voksende cocktail-scene.
Stian Vaagland, Veronica Vollund og Daniel Gjerde Fouché kikket litt etter et sted å åpne egen bar. De hadde lekt med tanken en stund. Stian trivdes jo godt med konsulent- og cocktail-cateringjobben i Baroppdrag, men det er noe med det. Ekte bartendere er ikke lenge uten egen bardisk før abstinensene kommer.
– Da vi fant dette nedlagte halal-slakteriet så vi potensialet både i lokalet og beliggenheten. Men vi trodde aldri vi ville få tilslaget. Vi syntes nesten det gikk alt for lett, for vi hadde ingenting klart. Vi hadde verken tegninger eller ferdige budsjetter, sier Stian.
Men noe hadde de, for gårdeier Thon så potensialet og ga dem leiekontrakt. Stians erfaring med å eie og drive Parkteateret bar på Grünerløkka sammen med Kjetil Johnsen i 2003 gjorde nok sitt for at gårdeier så liten risiko ved å satse. Derfor gikk det fort å få lokale. Kontrakten var signert i mars i fjor. Derfra gikk det mye saktere.
– Vi har brukt utrolig lang tid på alt mulig, sier Stian.

RetroGreen3J7B1965w
 
– Vi var tre stykker med en visjon, men den visjonen så jo forskjellig ut i hvert vårt hode. Alle avgjørelser er diskutert i detalj, som lampene, for eksempel. Det fantes ingenting akkurat slik de ville ha det, så vi måtte undersøke hvor i byen vi kunne få tak i billigst mulig kobberrør, også fikset vi lampene selv.
Selv om ingen ting er overlatt til tilfeldigheter, er mange ting og løsningene blitt til ut fra hva de tilfeldigvis har funnet på Finn.no. De tre har kranglet mye, men så er resultatet blitt så mye bedre enn det de hadde sett for seg, da de begynte.
– Vi gruet oss faktisk litt til å åpne fordi selve prosessen var så kreativ og morsom. Vi har lagt mye følelser ned i dette stedet, vi har brukt tid på å skape. Nå handler det om helt andre ting. Å stå bak en bar på fredag og lørdag oppleves ikke akkurat kreativt, så da må vi hente inspirasjon gjennom møter med mennesker, sier Stian.
– Nå bruker vi kreftene og følelsene til å skape atmosfære, sier Veronica, som er stedets uoffisielle, glamorøse vertinne i tillegg til daglig leder.
Hun er utdannet sosialantropolog, og kom inn i barverden gjennom Stian, som også er hennes kjæreste.
– Jeg jobbet med ungdom og rus, men savnet å bruke meg på andre måter. Først var jeg engasjert i Stians roller, men nå har jeg sagt opp jobben og er hundre prosent engasjert i dette, sier Veronica, som har funnet ut at å drive bar ikke bare er kreativ glamour.
Det handler også om skattetrekkskontoer, vaktmestere og å vanne planter. Ikke minst å vanne planter. Hele lokalet er dekket av grønne vekster, til og med inni barhyllene, blant sprit og diverse tinkturer. Og innerst i lokalet finnes et ventilert, hydroponisk drivhus. Målet er å selv dyrke alle urtene de trenger for å lage drinker. Det er en del.

retrogreen_3J7B1960w
 
– Vi er et stykke unna målet, men vi kunne ikke kalt dette stedet Botaniske uten alle plantene og urtehagen. Eller, det hadde i alle fall ikke gitt samme mening, selv om ideen egentlig handler om cocktails, sier Stian, og sikter til at de fleste cocktail-ingredienser er urtebaserte.
– Vi vil noe mer med dette stedet, vi vil skape et helhetlig konsept. Nordmenn forventer ofte så lite fra rommene de oppholder seg i, men vi synes helheten teller for opplevelsen, sier Veronica.
– Hvis det var en ting vi ville, utover å skape et kult sted, så var det å presentere god service, sier Stian.
Og god service, det handler ikke om å gi folk det de vil ha, det handler om å gi mer. Om å skjønne hva folk vil ha, før de vet det selv.
– Vi har savnet en barkultur i Norge som ligner mer på det man får i London, for eksempel, der en bartender spør hva du liker også finner opp en ny drink, bare til deg. Der bartendere kan sette seg med deg og forklare hva han har laget, eller bare snakke om livet. Vi har lyst å by på oss selv, sier Veronica.
Stikk innom og kjenn selv. Service smaker godt!
 
Fjelltinktur
5 skiver agurk
1 blomkarseblad
2 cl ingefærsirup
2 cl sitronsaft
½ cl chartreuse
4 cl akevitt
Agurkskum, blomkarse og pepper til pynt
 
Dette er ikke noe man lager i en fei der hjemme. Agurkskum er laget av agurkjuice med like deler lime og sukker, samt gelatin, som står kaldt over natten og sprøytes på med en spuma fusong. Du kan naturligvis skumme det opp med en stavmikser, men det vil ikke holde like lenge. Ingefærsirup lages ved å koke like deler sukker og vann med en tommestor bit ingefær, la trekke minst 10 minutter. Mos agurkskiver og blomkarse i en shaker. Ha i sirup, sitronsaft og sprit sammen med is og rist godt. Sil over i et cocktailglass, topp med agurkskum, pynt med blomkarse og litt ferskkvernet pepper.

 

Miss Basil
7 blader basilikum
4 cl gin
2 cl sukkerlake
3 cl limesaft
2 cl eggehvite
 
Mos basilikum i en shaker, ha i sukkerlake, limesaft og eggehvite, og rist godt. Ha i isbiter, rist litt mer, og sil over i glass. Pynt med et basilikumblad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *