Suppehue

Suppe2
Disse mettende suppene er fulle av spennende smaker og er perfekte i vinterkulda.

Nord-italiensk bønnesuppe a la Nonna Martinuzzi
6 porsjoner

500 g bønner, borlotti er best men alle slags bønner kan brukes
2 gulrøtter
1 stilk stangselleri
1 hvitløk med skall
2 ss olivenolje til steking
1 liten tørket chili
1 neve frisk timian
3 dl hermetiske tomater
5 dl vann
salt og pepper

Gremolata
1 bunt bladpersille
2 dl god olivenolje
skall og saft av 1 økologisk sitron
5 g revet parmesan

100 g hel spelt eller bygg til servering

Skyll og bløtlegg bønnene over natten. Kok bønnene i ca. 1 time i rikelig med usaltet vann til de er møre. Hell av halvparten av kokevannet, sett til side en tredjedel av bønnene og mos resten sammen med kokevannet til grov mos. Hakk gulrøtter, løk og selleri i biter. Stikk flere hull på hvitløken med en skarp kniv. Varm olje i en stor suppekjele, og fres grønnsaker, chili og urter noen minutter. Tilsett tomater, bønnemos, hvitløk og vann. La suppen koke på lav varme i ca. 1 time, under omrøring. Pass på så ikke suppen brennes i bunnen, og juster eventuelt konsistensen med mer vann. Tilsett de hele bønnene og kok i 15 minutter. Fjern hvitløken og smak til med salt og pepper.
Kok spelt eller bygg etter anvising på pakken og la gremolata. Rens av bladene på persillen, riv skallet av sitronen og press saften. Ha persille, olivenolje, sitronskall og -saft i en blender og kjør til puré. Rør inn revet parmesan. Server bønnesuppe med byggryn og gremolata.

 

Gresskarsuppe med rosmarin og fritert salviesmør
6 porsjoner

1 kg hokkaido- eller muskatgresskar
1 neve frisk rosmarin, hakket
4 hvitløkfedd
4 sjalottløk, finhakket
1 l kyllingkraft
1 ½ dl fløte
olivenolje
salt og pepper
100 g smør
20 friske salvieblader

Del gresskaret i to, fjern innmat og frø. Fordel rosmarin, hvitløksfedd og olje i de to halvdelene, og krydre med salt og pepper. Bak i ovnen på 150 °C til gresskarkjøttet er mørt, ca. 1 time. Hakk og fres løken blank i olivenolje i en gryte. Klem ut innmaten av hvitløkfeddene og grav ut gresskarkjøttet med en skje. Ha det i gryta og hell over kraft. Kok opp og la koke noen minutter. Tilsett fløte og kjør blandingen glatt med stavmikser. Smak til med salt og pepper.
Smelt smør i en panne og stek salviebladene sprø. Dryss på litt salt og pepper. Server suppen i tallerkener og topp med salvieblader og -smør.

 

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *