Tørstedrikk i hengekøya

Beer_summer_W

 

Kvinner er på kraftig frammarsj som øldrikkere. Det skyldes både forandringer i ølkulturen og økt kunnskap om det store mangfoldet av øltyper og smaksvarianter. Og når nysgjerrigheten på det gode ølet først er vekket, er det en utrolig spennende verden å utforske!

Norske bryggerier kunne i 2014 tilby ca. 1000 genuint ulike øl. 150 av disse ølene ble brygget ved de “fem store” tradisjonsbryggeriene (Ringnes, Hansa Borg, Aass, Grans og Mack), mens til sammen 53 mikrobryggerier stod for de øvrige øltypene. I år blir det enda flere øl å velge mellom. Medlemstallet i Bryggeri- og drikkevareforeningen har økt fra 11 i 2009 til nærmere 90 i 2015. Bryggeriene er spredt over 18 fylker, mange i små utkantkommuner.

Den norske ølbølgen er inspirert av den amerikanske, med kraftigere øl, ofte mye humle, ekstremutgaver av røstet malt, mye sterkt øl. Men – i tillegg er stadig flere inspirert av det som har vært norsk bryggekultur i nesten 3000 år. Så det som kjennetegner den norske bølgen er først og fremst to ting:

  • Stor respekt og ydmykhet overfor gamle bryggetradisjoner.
  • Ubegrenset vilje til innovasjon og eksperimentering.

Mine favorittøl varierer gjennom året, og de jeg har valgt ut her passer veldig godt til vår- og sommersesongens mat. Eller gjerne som tørstedrikk i hengekøya en varm sommerdag.

 

GRUNER-WHITE-IPA-1602602_W

 

 

 

 

Grünerløkka Brygghus White IPA
White IPA er en krysning mellom WIT og India Pale Ale. Hveten gjør ølet lettere i kroppen enn det som vanligvis kjennetegner en IPA, og er som skreddersydd for lyse sommerkvelder. Denne ølen er et samarbeidsbrygg mellom Crow Bar og Grünerløkka Brygghus og er brygget med saisongjær, tilsatt koriander og appelsinskall. Nydelig!

6 %. Vinmonopolet, varenr. 1602602 (bestillingsutvalg)

 

KINN-SLAATT-9206801_W

 

 

 

Kinn Slåtteøl

Bryggeriet sier om dette ølet: “Slåttøl er brygga med inspirasjon frå belgiske gårdsbryggeri og er eit lett, men smakskraftig øl. Vi let gjæra jobbe på høg temperatur for eit ekstra krydra gjæringspreg og ein lett kropp. Smaker særleg godt etter ei hard aukt med ljå, plenklyppar, slåttmaskin eller forhaustar. Slåtteøl er også eit godt følgje til middels kraftig kjøtt -og fiskerettar.”

6 %. Vinmonopolet, varenr: 9206801 (Basis).

 

 

NOGNE-SAISON_saison_W

 

 

Nøgne Ø Saison

Saison – eller sesongølet – kommer fra Belgia og er vanligvis en lys øltype. Ølet ble opprinnelig brygget på gårdene etter innhøstingen, lagret gjennom vinteren for å holde humøret oppe hos landarbeiderne. Saison-ølet brygges på ulike malttyper og varierer derfor i smak og farge.

Nøgne Ø Saison dufter av humle, sitrus, karamell og epler. Et friskt og deilig allround-øl!

6,5 %. Vinmonopolet, varenr: 2097602 (basisutvalget)

 

 

Hansa_Hvete_Spesial_Serie_W

 

Hansa Spesial Hvete

Hveteøl er veldig godt i sommervarmen! Det finnes to hovedstiler av hveteøl: tysk og belgisk. De tyske kjennetegnes ofte av banan i duften, mens de belgiske har aromaer av sitrus og krydder fordi de gjerne tilsettes appelsinskall og koriander. Hansa Spesial Hvete er en klassisk sydtysk «Hefeweizen», men med et alkoholinnhold på 4,6. Et perfekt følge til reker.

I dagligvarebutikker med godt utvalg

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *