Kimchi – sunnheten selv

Kimchi - healthy food
De beste fermenterte grønnsakene lager du selv.

I tillegg til å smake veldig godt, er kimchi blitt kåret til verdens sunneste mat og her kan du lese om hvorfor. Det finnes flere hundre varianter, men denne oppskriften er et godt sted å starte.

Kimchi (fermenterte grønnsaker)
1 liten kinakål
5-7 gulrøtter
10-15 reddiker
2 strøkne ss salt
2 ss fiskesaus
3-4 cm ingefær
2-3 chili
1 hel hvitløk

Skjær kinakålen i grove biter og reddiker og gulrøtter i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin eller skjæreskiven på kjøkkenmaskinen din. Bland kinakål, gulrøtter og reddiker med salt og fiskesaus. Finhakk ingefær, chili og hvitløk ved å kjøre dem i en kjøkkenmaskin med knivblad. Vend blandingen godt inn i grønnsakene. Ha alt over i en litt stor plast- eller glassbolle eller boks. Press blandingen godt ned i og dekk til med en tallerken e.l. som dekker hele flaten godt. Sett en vekt oppå, f.eks. en 1,5 liter brusflaske fylt halvveis opp med vann. La kimchien stå under press på kjøkkenbenken i 3 dager. Du kan smake etter to. Dannes det veldig mye væske, kan noe helles av underveis. Kimchien kan oppbevares i en lufttett boks eller på syltetøyglass i kjøleskapet i flere uker.

Tips! Det er ikke noe godt om kimchien blir for salt, så begynn forsiktig. Hvor sterk du vil ha den kommer jo også an på hvor tøff du er, så her må du prøve deg fram i forhold til mengden chili. Det er godt når den er sterk, men det finnes jo grenser.

Kimchi kan spises til alt; f.eks. som tilbehør til kjøtt og fisk, som snacks til øl, sammen med sushi eller blandet inn i supper og nudelretter. Her ble den servert til salatwrap med asiatisk pulled pork og «hot pot» med and sammen med noen sterke sauser og peanøtter på toppen.

Wrap_m_kimchi

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *