Vin & vinyl

Territoriet-feed3J7B9716_72dpi
En tur på Territoriet er som å komme hjem. Hjem til gode venner med et skikkelig digg vinskap.

Tekst: Hanne Stensvold Foto: Nadin Martinuzzi

Det er veldig kaldt ute da vi entrer Territoriet, den nye vinbaren nederst i Markveien på Grünerløkka i Oslo. Vi blir møtt av hyggelige smil og føler oss hjemme i det lune lokalet med en gang. Flere av plassene langs baren er allerede okkupert av noen av landets beste vinkjenner. De har strømmet til for å smake viner fra produsenten Domaine A. Rousseaus 2012-årgang, blant annet daglig leder og medeier Magnus Egerdahl Nørsetts nyeste vinfavoritt Chambertin 2012. Vår lommebok tillater dessverre ikke å ta del i den festen, men etter å ha utlevert våre vinpreferanser og ønsker til ekspertene bak baren, står det raskt noen deilige glass med rødt fra Portugal foran oss. Sommelier og medeier Karin Dejeborns hverdagsfavoritt er for tiden Post Quercus Tinto 2013 laget på druen baga fra Filipa Pato, og hun har servert oss lillesøsteren FP Baga 2013 fra samme produsent.

Med hjelp av den fantastiske oppfinnelsen Coravin, kan Territoriet tilby mellom 230-280 forskjellige viner på glass til en hver tid. Andre unike flasker åpnes på bestilling hvis mange nok ønsker et glass. Stedet byr også på egen gin & tonic-meny full av variasjoner på klassikeren inspirert av gode venner og navngitt der etter. Det serveres håndbrygget kaffe fra Tim Wendelboe og lunsjfjøl med spekemat og ost i helgene. Det kan også hende at brioch-duften fra vintage champagner plutselig blandes med lukten av nystekte boller eller vafler fordi en av de ansatte fikk lyst til å bake. Her er alt lov. På kveldstid trylles det gjerne fram trøffeltoast etter oppskrift fra Alsace-produsent Catherine Faller, og vi gafler i oss den enkle, men smakfulle toasten mens vi nyter neste vin som kommer nettopp fra denne produsenten. Domaine Weinbach Riesling Grand Cru Schlossberg 2007 er Magnus sin hverdagsfavoritt akkurat nå. Vi stemmer i. Denne er god. Det er stemningen i den lille vinbaren også.

territoriet

 

På hedersplass innerst i lokalet står fasanen Frank å skuer utover de vintørste gjestene. Den utstoppede fuglen har til og med egen Instagramkonto (@fasanen_frank). Stilen i lokalet er moderne og myk med hint av industri, og plasseringen av sitteplassene, både langs veggen og baren, innbyr til gode samtaler mellom gjestene, kjente som ukjente. Praten går og vi snakker om vær og vin. Og om musikk. I tillegg til all vinen er musikk nemlig en del av konseptet. Ukens favorittalbum, Philharmonics med Agnes Obel, snurrer rundt på platespilleren og fyller rommet på en behagelig måte. Når albumet tar slutt blir det stille. Det er analogt. Det er ekte. Vi venter alle i spenning på hva som kommer når Magnus går rundt bardisken for å bytte LP-plate. Litt etter strømmer nye toner ut av høytalerne, denne gang Rosemarys favoritt Laura Veirs (se den fine videoen her), og ny vin skjenkes. Dette er nytelse på høyt nivå og vi vil gjerne bli sittende så lenge som mulig.

Til slutt må vi ut i kulda igjen, men det blir ikke lenge til neste besøk. På torsdag 29. januar kjører Territoriet for eksempel Alsace-tema i forbindelse med Alsace vindag 2015 som arrangeres på Gamle Logen. Da blir det kun Alsace-viner på glass og besøk av en rekke produsenter. Vi blir å finne i baren.

 

3J7B9719_dsat

 

3J7B9793_72dpi

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *